Co je meditační mala

Mala náhrdelník je tvořen ze 108 korálků + jednoho “Guru” korálku, který se používá pro meditační praxi. Je to nástroj, který vám pomůže počítat mantry při jejich odříkávání. K výrobě meditačních mal se používají minerální kameny, semínka posvátné Rudrakshi, santalové dřevo, lotusové semínka, tulsi a perly. 

Meditační-mala

Mala náhrdelníky byly používány jogíny a duchovními po tisíce let. Dopomáhaly udržet jejich mysl soustředěnou během meditace. Maly byly poprvé vytvořeny v Indii před 3000 lety (s kořeny v hinduismu a buddhismu) a byly používány pro zvláštní styl meditace nazývaný Japa, což znamená „recitovat".

Výraz "mala" je sanskrtské slovo pro "meditační girlandu". Meditační maly obsahují 108 korálků. Mala může mít i méně než 108 korálků, ale počet korálků musí být vždy dělitelný 9, například 18, 27 a 54. Číslo 108 je v hinduismu a jógové tradici považováno za posvátné číslo. 

 

POPIS MEDITAČNÍ MÁLY

UZLÍKY MEZI KORÁLKY

Uzlíky mezi korálky jsou opravdovým znamením tradičně vyrobené mály. Všechny MalaBo mály jsou již při výrobě autenticky aktivovány opakováním manter s každým utáhnutím uzlíku za jednotlivými korálky. Díky ručně vázaným uzlíkům vzniká mezi korálky prostor pro posunování korálků mezi prsty při Japa meditaci. Mála je díky uzlíkům také silnější a odolnější.

Japa-mala-popis

GURU BEAD (KORÁLEK)

Guru Bead je korálek, ke kterému je přímo napojený střapec popř. přívěsek. Když se navlékne na náhrdelník, Guru Bead je 109. korálkem. Říká se, že Guru korálek symbolizuje Gurua, od kterého student obdržel mantru. Guru Bead také představuje Suméru, mytickou posvátnou horu, kterou není dovoleno překročit. Svým vrcholem dosahuje k nebesům a svými kořeny do hlubin země, pramení v ní řeka Ganga.

STŘAPEC

Střapec má více významů, které s námi rezonují. Jedním z nich je i ten, který prostřednictvím spojení nití do jednoho střapce představuje jak vzájemné propojení, tak propojení s "božstvím. Milujeme koncept reprezentující Jednotu.

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz