Jak si vybrat meditační polštář

Meditační polštáře jsou skvělou pomůckou, snižující riziko vzniku negativních následků chybného držení těla při meditaci a pranayamě (dechových cvičení).

K ČEMU SLOUŽÍ MEDITAČNÍ POLŠTÁŘ

Při meditaci je samozřejmě důležitá koncentrace, ale nesmíme opomíjet ani pohodlí. Proto jsou k meditování již stovky let používány nejrůznější podložky a meditační polštáře. Omezíte tak jakékoli pnutí či tenzi a dosáhnete tak správné polohy, čímž se zvýší účinnost samotné meditace, která bude bez námahy a pro vás velmi příjemná.

KULATÝ POLŠTÁŘ NA JÓGU pro vyvývšení boků

Pokud doma pravidelně meditujete, jistě nesedíte na tvrdé zemi. Zkuste se posadit do tureckého sedu na zem nebo klidně i na jógovou podložku a vydržet tak deset, dvacet nebo třeba i třicet minut. Ze začátku si budete myslet, že máte vše pod kontrolou. Jenže po čase vás začnou bolet záda, krk, kotníky a zcela určitě zadek.

 

PROČ SI POŘÍDIT MEDITAČNÍ POLŠTÁŘ NA JÓGU

Zlepšíte si držení bederní i krční páteře

Lépe si otevřete kyčle

Zvětšíte si kapacitu plic (více se otevře hrudní koš)

Vyhnete se ztuhlosti a otlačení

Dokážete sedět déle a snadněji a účinněji praktikovat

 

VÝPLŇ MEDITAČNÍCH POLŠTÁŘŮ, BAVLNÍK vs. POHANKA

Při nákupu se zaměřte na to, aby byl meditační polštář plněný kvalitním materiálem. Výborné je například vlákno bavlněného výčesu, kterému jsme dali přednost před pohankou. Jedná se o ryze přírodní materiál, který pomáhá polštáři udržet si dlouho správný tvar a velkou předností je jeho váha. Polštář plněný bavlněným výčesem váží 1,7 kg a stejný meditační polštář pohankový bude vážit 4,5 kg.  

Dále je vhodné vybírat polštáře s pratelným obalem a s vnitřním obalem se zipem. A to proto, aby bylo možno vyplň meditačního polštáře ubrat či doplnit.

Meditační polštáře s pohankou

 

JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT MEDITAČNÍ POLŠTÁŘ

Při výběru polštáře se řiďte především velikostí své postavy, pružností beder a silou zádových vzpřimovačů, např. ztuhlejší postavy potřebují vyšší polštář tak, aby při křížení kotníků byly kolena minimálně na úrovni boků a mohly tak klesat.

Meditační polštář s pohankou 

Doporučujeme zakoupit sadu meditačních polštářů jak kulatý, který vyzvedne vaše boky výš, tak podlahový čtvercový, který dopřeje vašim chodidlům hlavně kotníkům pohodlí. Nebudete vyrušování během meditace otlaky, pnutím, „mravenci“ v nohách a budete si moct užít meditaci bez jakéhokoli vyrušení.

Čím více budete moci zaměřit svoji pozornost na své vědomí, aniž byste se nechali rozptylovat okolními jevy, tím více si budete užívat pozitivní působení meditace nebo jen samotného odpočinku.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz